Basit Sorunlara Basit Çözümler


 Dalış hayatına yeni başlayan dalıcı arkadaşlarımızın yolun başında karşılaştıkları bir takım sorunlar hepimizin zamanla yaşadığı ve tecrübe kazandıktan sonra tatlı birer tebessüm olarak hatırladığıküçük ve doğal karışıklıklardır aslında. Küçüktürler ama dalışgünümüzü berbat edebilecek kadar da büyüktürler.


MALZEMEYİ HAZIRLAMA SORUNU
Dalışa başlamak için gerekli brifingi aldınız. Sıra malzemenizi hazırlamaya geldi. Grup arkadaşlarınız hemen malzemeyi hazırlamaya başladı. Fakatsiz bir türlü bc yi tüpe nasıl bağlayacağınızı, regülatörün  ve konsollarınhangi yöne bakacağını hatırlayamadınız. Çaktırmadan yan taraftakiarkadaşınızdan  kopya çekmeye çalışıyor ya da birinden yardım istemekiçin sıkılıp duruyorsunuz. Ya eğitim sırasında  konuyu iyi dinleyemediniz, Ya da yeterli pratik yapmadınız ya da uzun zamandır dalmıyorsunuz. Ama  çare yok siz 1 * dalıcısınız. Bunu kendi başınıza yapmalısınız.


Kısa ipuçları..
 a) Tüpün arkasına geçtiğinizde tüpün vanasının açma kapama kolu sağ tarafa bakmalı.,vananın  regülatör bağlanan ön yüzü bc nin sırtına bakmalıdır. Regülatör ve octopus sağ tarafınızda iken konsol ve inflatör kamçısı sol tarafa  bakmalıdır. Regülatörü yerleştirmeden önce tüpün valfinde O ring olup olmadığını kontrol ediniz. O ring tüp ve regülatörün birinci kademesi arasındaki hava akışını sağlar.  


b) Bc yi tüpe geçirdikten sonra tüpü bacaklarınızın arasına alarak bc kopçalarını bacağınızdan da   destek alarak iyice sıkın ve bağlantıyı yaptıktan sonra tüpü bc den tutarak kaldırın ve sallayarak bc nin iyi oturduğundan emin olun. Eğer gevşek bağlanırsa suyun altında yerinden çıkarak tatsız anların  yaşanmasına sebep olabilir.


c) Eğer kumsalda hazırlık yapıyorsanız regülatör ve octopusun ikinci kademesine kum kaçmadığından  emin olun. Eğer içerde kum kalmışsa bu suda regülatörün serbest akışa geçmesine sebep olabilir.


 MALZEMEYİ KUŞANMA SORUNU
Malzemeyi başarıyla hazırladınız. Şimdi sırada yeni sorun var. Karadan denize giriyorsunuz o koca paletleri  düşmeden, yalpalamadan karizmayı çizdirmeden nasıl giyecek bc yi nasıl kuşanacaksınız.


 a) Palet Kuşanma: Basit olan kıyıda oturup giyer suya geri geri yürüyerek girersiniz. İkinci  seçenek yarı belinize kadar suya girip bc yi suda açar , sağ paletinizi giyerken sol el ile bc  den destek alırsınız. Sağ ayağınızı sol dizinizin üzerine 4 rakamı oluşturur gibi koyar ve paletinizi yere düşmeden giyebilirsiniz. Diğer palet için de bc yi sağınıza alıp aynı yöntemi tekrarlarsınız.  Zodiacta ise sorun yoktur zaten yukarıda iken giyebilirsiniz.


b) BC Kuşanma : BC havası bir miktar indirilir, tüpün dip kısmı bacaklarımızın arasına vana karşıya bakacak şekilde tüpün üzerine oturulur ve ellerimiz göğüs kolonlarından geçirilir.Tüp bacaklarımız arasından bırakıldığında BC’deki hava sayesinde direk sırtımıza oturacaktır. Gerekirse hafif geri yüzme pozisyonunda BC sırtımıza tam olarak yerleştirilir ve tüm kolon ve kayışlar sıkılır.


c) Ağırlık Kontrolü: Pozitif yüzerliğinizi sşıp suya dalabilmek için ağırlık seçimini iyi yapmalısınız. Normalde vücut ağırlığınızın %10 u tavsiye edilir. Ama ilk başlarda yüzerliği ayarlamak konusundasıkıntı çekiyorsanız 1- 2 kg fazla almanızda sakınca yoktur. Yine Eğer elbiseniz yeni ise elbise ezilenekadar 2-3 dalışta batamama sorunu yaşayacağınızdan fazla ağırlık alın. Normalde iki parça elbise giyerken yeterli gelen ağırlık tek parça shorty giydiğinizde fazla gelebilir. Ağırlığı en iyi test etmeninyolu suya girdiğinizde maskenizi çıkarmadan bc nizdeki havayı boşaltıp nefesinizi tutmaktır. Eğer göz hizasına kadar batıyorsanız ağırlığınız uygundur. Eğer daha fazla batıyorsanız ağırlığınız fazla,yüzeyde kalıyorsanız ağırlığınız az demektir. Suya girdikten sonra elbise ıslandığınızdan ağırlık kemeri gevşer, tekrar sıkmakta fayda vardır. Bunu yaparken dik vaziyette değil öne eğilerekyatay vaziyette yapın. Dik durursanız ağırlık aşağı kayar, belinize rahat oturmaz.


 SUDA BATAMAMA SORUNU
Her şey tamam herkes suya girdi, dalış lideriniz dalış işaretini verdi. Grup arkadaşlarınız daldı. Ağırlığınıztam ama bir türlü batamıyor debelenip duruyorsunuz. Sorun dalış tekniğinizde. İşte ipuçları


a) Bc inflatörünu yukarı kaldır ve paletlerini sertçe vurarak yukarıya sıçra. Aşağı inerken bir yandan bc nin havasını indir, bir yandan da ciğerlerindeki havayı boşalt.


b) İniş sırasında dik vaziyette in, paletlerin palaları aşağı baksın. Buddy ile göz temasını kesme. Aynı anda da kulak eşitlemeye başla.


c) İki metre kadar indikten sonra yatay vaziyete geç, artık basıncın da yardımıyla dalma sorununu çözmüş rahat bir şekilde yüzüyor olacaksın ..

SP_WEATHER_OVERCAST_CLOUDS

11.97SP_WEATHER_C

İbrice

SP_WEATHER_OVERCAST_CLOUDS
SP_WEATHER_HUMIDITY: SP_8SP_3%
SP_WEATHER_WIND: NSP_WEATHER_ATSP_5.SP_5SP_8 SP_WEATHER_WIND_SPEED_UNIT_MS

Ulaşım

İBRİCE LİMANI
Mecidiye - Keşan/EDİRNE

Engin GÜRFİLİZ

0532 425 8363
engingurfiliz@gmail.com


Eylem GÜREL

0532 310 0710
arha1974@gmail.com         

Deniz Canlıları