Saros Körfezi


Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda bulunan Saros Körfezi; kuzeyde Trakya kıyıları güneyde ise Gelibolu Yarımadası arasında, Çanakkale Boğazı’na 60 kilometrelik bir sahille paralel olarak uzanan, üçgen şeklinde harika kumsallarla kaplı masmavi bir cennettir.

Antik çağda Melas Kolpos adıyla bilinen Saros’un denizi, Ege’nin en tuzlu sularından biridir. Su altı akıntılarının yoğun olması, kentleşme ve sanayileşmeden uzak olması sebebiyle Saros, Ege’nin en temiz denizlerindendir. Su altı akıntıları sayesinde, dünyada kendi kendini temizleyebilen üç körfezden biridir. Körfez, her yılın şubat, nisan ve temmuz aylarının ortasında başlayıp ay sonuna kadar kendini temizleme işlemini gerçekleştirir. Yüzeydeki sıcak su ile dipteki soğuk suyun oluşturduğu akıntılar, körfezi tüm atık maddelerden arındırır. Bu akıntılar aynı zamanda denizin tertemiz, berrak olmasını sağlar ve dönem dönem de çok soğuk olmasına sebep olur. Ayrıca Türkiye’nin üçüncü en büyük kumsalı da Saros’taki Erikli’de yer alır.

Saros Körfezi’nde canlı popülasyonu anlamında büyük bir çeşitlilik vardır. Körfezde, 144 cins balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür sünger yetişir. Kuzey kıyılar ise flamingo kuşlarının göç zamanlarında konakladıkları yerlerdir. Saros’ta bulunan tür çeşitliliği, birçok dalış kulübünün ve sualtı fotoğrafçılarının bölgeye ilgisini artırmıştır. Ayrıca son yıllarda rüzgar sörfçüleri de bölgeyi keşfetmiştir.

Son yıllarda Türkiye’nin her yanından seyahat severlerin rağbet gösterdiği Saros Körfezi’nde en çok tercih edilen konaklama yerleri Erikli, Enez ve Yayla sahilleridir.


Saros Gezilecek Yerler


Erikli Sahili

Keşan’ın Erikli Köyü’ne 2 kilometrelik mesafede yer alan Erikli Sahili, Saros’un en güzel sahillerinden biridir. Mavi bayraklı olan sahil, Ege Denizi’nin Trakya’da bulunan şeridindedir. Uzun ve tertemiz kumsalı, berrak denizi ile zamanla tatilcilerin uğrak noktası haline gelmiştir ve Trakya’nın Bodrum’u olarak anılmaktadır.


Yayla Sahili

Yayla Sahili, Saros’ta bulunan diğer bir tatil merkezidir. Nüfusun bir miktar daha yoğun olması sebebiyle Yayla’da bir sahil kenti atmosferi oluşmuştur. Sakin, huzurlu ve dinlendirici bir tatil planlayanların tercih ettiği Yayla, zengin bitki örtüsü ve deniziyle ilgi çekmektedir.
Gökçetepe Tabiat Parkı

Mavi ve yeşilin bir araya geldiği doğal güzellikleriyle Keşan’da bulunan Gökçeada Tabiat Parkı, çam ağaçlarıyla bezenmiş ormanları ve muhteşem koyları ile öne çıkar. Bölge deniz aktivitesinin yanı sıra; doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, dalış, paintball gibi aktiviteler için de uygundur.


İbrice Limanı

İbrice Limanı, dalış sporları meraklılarının en çok tercih ettiği noktalardan biridir. Özellikle dalgasız, sığ ve nispeten sıcak suları; bireysel dalgıç ve dalış kulüplerinin bölgeyi tercih etmesindeki en önemli etkendir.

 

Saros Körfezi Dalış Noktaları

SP_WEATHER_OVERCAST_CLOUDS

18.27SP_WEATHER_C

İbrice

SP_WEATHER_OVERCAST_CLOUDS
SP_WEATHER_HUMIDITY: SP_6SP_0%
SP_WEATHER_WIND: NESP_WEATHER_ATSP_6.SP_3 SP_WEATHER_WIND_SPEED_UNIT_MS