İyi Bir Dalış Partneri (Buddy) Olmanın İpuçları

Sualtı dünyası güzel, güzel olduğu kadar da ( gerekli güvenlik kurallarına uyulmadığı zaman) tehlikeli olabilecek bir dünyadır.
Aşağıya indiğiniz zaman tecrübe ve bilginiz dışında en büyükgüvenceniz dalış partnerinizdir. İhtiyaç durumunda o daima yanınızda olacaktır. Malzemenizde oluşabilecek teknik problemlerde,havanızın bitmesi durumunda, yorgunluk, ayağınıza kramp girmesi narkoza girme vb. problemlerde hayatla aranızdaki en kuvvetli bağ dalış partnerinizdir. Aynı şekilde tüm bu olasılıklar dalış partnerinizaçısından da geçerlidir. İşte bu yüzden iyi bir dalıcı olduğunuz kadar iyi bir partner olmayı da bilmelisiniz. Aşağıda belirttiğimiz hataların bir kısmını farkında olmadan yapıyor olabilirsiniz. Ya da iyi bir dalış partneri olmak adına eksik yaptığınız şeyler olabilir. Hepsini bir araya getirip ideal bir partner olmayı başarmak tamamen sizin elinizdedir. İyi bir partner olmak için;


 1) Buddy sisteminin en önemli kuralına riayet edin
Hiçbir Zaman Yalnız Dalmayın ve Dalış için Kendinize Uygun Bir Partner seçin. Beraber dalacak dalıcı gruplarının brövelerindeki yıldız toplamı en az dört olmalıdır. ( 3 *+1* dalıcı  gibi) Bir dalıcı 1* ise dalıcılardan en azbirisi 3 * dalıcı olmalıdır. 3* dalıcı aldığı eğitim sırasında derin dalış, sualtınavigasyon, gece dalışı ve arama kurtarma konularında gerekli eğitimleri aldığı için  grubun güvenliği için olmazsa olmaz bir şarttır. Grup 4 tane1 * dalıcılardan oluştuğunda yıldız toplamı 4 olarak görünse de güvenlik açısından yanlarında 3 * dalıcı olmadan dalabilmeleri mümkün değildir.


 2) Dalış noktası brifingi ve dalış planlamasını iyi dinleyin
Dalış nerede başlayacak ? Ne kadar derine ineceğiz? Aşağıda ne kadar kalacağız? Dalış bölgesinin fiziki koşulları nelerdir? Kimler kimlerle buddy olacak? Brifingi iyi dinlerseniz hem aşağıda daha rahat hareket eder ve sürprizlerle karşılaşmazsınız, hem de dalış partnerinizi yüzeyde tanıyarak mevcut durumu ve tecrübesi hakkında bilgi sahibi olur aşağıda ona göre daha uyumlu hareket edebilirsiniz.  


 3) Buddy check yapmayı unutmayın
Dalışa geçmeden önce yüzeyde partnerinizle birbirinizin malzemelerini kontrol edin. Partneriniz malzemeyi suda kuşanırken bc nin tokalarını, kopçalarını, ağırlık kemerini iyi sıkamamış olabilir. Maske yüzüne oturmamış ya da maskenin arasına başlığın bir bölümü  ya da saçları girmiş olabilir. Bu aşağıda partnerinizin maskesine su dolmasına sebep olur. Ağırlık kemerinin türünü ve tokasının açılış yönünü yüzeydeyken öğrenin. Bazı dalıcılar solak olduğu için kemerlerini sizin bağladığınız yönün tam tersi yönde bağlamış olabilirler. Acil bir durumda ağırlık kemerini sökmeye çalıştığınızda şaşırabilir kemeri sökemeyebilirsiniz. Aşağı indiğinizde de buddy checki tekrarlayın ve dalışa öyle devam edin.


 4) Aşağı inerken dalış partnerinizle göz temasını kaybetmeyin.
Aşağı inerken dik vaziyette olun ve dalış partnerinizle göz temasını kaybetmeden inin. İnişiniz yavaş ve kontrollü olsun. Bu sayede hem kulak açma olayını daha kolay yaparsınız. Hem de dalış partnerinizi izlersiniz. Dalış partneriniz aşağı inerken problem yaşayabilir. Kulak açma sorunu, malzemelerinde oluşabilecek sorunlar vs. Eğer ona bakmadan aşağı inerseniz o dalamamış ,yukarda yalnız ve tehlikeli bir durumda kalmış olabilir. Aşağıya inerken planladığınız dalış limitini geçmeyin. Partneriniz sizi uyarmak adına peşinizden gelmeye çalışırken kendi fiziksel limitlerini zorlayabilir ve zor duruma düşebilir.


 5) Aşağıda partnerinizle uyumlu hareket edin.
Aşağıda partnerinizle aranızdaki mesafe 1 metreyi aşmasın. Son hızla yüzmeye, palet basmaya çalışmayın ki partneriniz size oflaya puflaya yetişmeye çalışmak zorunda kalmasın. Partneriniz tüm dalış boyunca size yetişmeye calışırken etraftaki güzellikleri seyredemeyeceği gibi yorgunluk nedeniyle havası da erken biter, dalışı erken bitirmek zorunda kalabilirsiniz. Sizi kaybeden partneriniz, sayenizde dalışın keyfini çıkartma umudunu yitirip tümüyle arama ve kurtarma moduna girer. Keyif  çıkartmak yerine, sizi hangi yönde ve ne kadar arayacağına karar vermek ve sonra telaşlı bir şekilde yüzeyde, dalış teknesine rapor vermek zorunda kalır.  


6) Sağda soldaki deniz canlılarıyla uğraşırken partnerinizi unutmayın.
Aşağıda gördüğünüz mağaralarla kovuklarla ya da deniz canlıları ileilgilenme işini abartmayın. Dalış partneriniz dalış liderini izleme ve sizden kopmama arasında gidip gelmesin. Onu gereksiz strese sokmayın, grubu bozmayın


 7) Havanızı sık sık kontrol edin ve partnerinizi bilgilendirin.
Havanızı sık sık kontrol edin ve 50 bara düştüğünüzde partnerinize  haber verin ve kontrollü olarak çıkış limitleri  doğrultusunda beraber  yukarı çıkın. Dalışınıza çimlenerek devam etmeye çalışmayın. Çimlenme olayı acil durumlar için geçerlidir. Dalış partnerinizle bunu daha önce alışmamışsanız böyle devam etmek tehlikeli olabilir.


 8) Partnerizi kaybettiğinizde arama prosedürlerini uygulayın.
Aşağıda partneriniz kaybederseniz, dik konuma geçin ve etrafınızda  360 derece yavaşça dönerek çevrenizi tarayın. partnerinizin hava kabarcıklarını görmeye çalışın.  Göremezseniz bir metre kadar yükselerek aynı taramayı tekrarlayın. Eğer bıçağınız ya da feneriniz varsa tüpünüze vurarak ses çıkarın ve partnerinize sinyal vermeye çalışın.


 9) Çıkış kurallarına uyun
Aşağıda her ne sorun olursa olun tek başına yukarı çıkmaya kalkışmayın.
Sorunu partnerinizle beraber çözün. Yukarı çıkmak gerekirse beraber çıkın. BC’nizin içindeki hava, basınç azalmasıyla genişledikçe BC`nizin içindeki havayı boşaltmazsanız, yukarı çıkış hızınızı güvenli olmayan limitlere çıkartmış partnerinizi de, sizi yavaşlatmaya çalışırken ayni hızla çıkmaya zorlamış olursunuz. Böylece hem kendinizi hem de onu damar ambolisi riskine sokarsınız. 5 metreye geldiğinizde öyle bir hıza ulaşmış olursunuz ki güvenlik beklemesi yapamayabilirsiniz. Yukarı çıktığınızda partnerinizi izleyin. Olumsuz bir durumda olabilir. Bir ihtimal yukarı çıktığında bc yi şişirememiş  ve ağırlıkların etkisiyle batmaya ve su yutmaya başlamış olabilir. Eğer yanında olmazsanız paniğe kapılabilir ve beklenmedik şekilde boğulmayla karşı karşıya  kalabilir. Yanına yüzüp Bc yi inflatordan şişirmeyi deneyin eğer tüpteki hava bitmişse bc’yi ağızla şişirin. Eğer siz gelene kadar çok su yutmuşsa derhal partnerinizin  ağırlık kemerini çözün ve başını arkaya yatırarak rahat nefes alıp vermesini sağlayın.


Sanırım çoğumuz dalış hayatımızın başında veya belli dönemlerinde farkında olmadan bu kuralları atlamış benzer hataları yapmışızdır. Bunları yaparken, kendimizi riske attığımız gibi büyük olasılıkla partnerimizi de benzer tehlikelere atmış ve yine muhtemelen partnerimizin dalıştan zevk almasını önlediğimizin ne yazık ki farkında olmamışızdır. Su altı magandası olmamak, ya da en azından partnerimize saygı göstermek açısından tüm bu kurallara riayet etmek  önemli  olsa gerek. Yanılıyor muyum?

MOD_SPWEATHER_ERROR_MAKESURE_FOPEN_OR_LCOATION MOD_SPWEATHER_ERROR_LOCATION_ERROR MOD_SPWEATHER_ERROR_PLATFORM_OPENWEATHERMAP

Ulaşım

İBRİCE LİMANI
Mecidiye - Keşan/EDİRNE

Engin GÜRFİLİZ

0532 425 8363
engingurfiliz@gmail.com


Eylem GÜREL

0532 310 0710
arha1974@gmail.com         

Deniz Canlıları