Deneyimli Dalıcılar Güçlü Alışkanlıklar Geliştiririler

Deneyimli dalıcılar, güçlü alışkanlıklar geliştiririler, her dalıştan önce ayrıntılı bir rutini izlemek gibi.

1) Kontrol-listesinin üstünden giderler.
Rutin, dalış gezisi için çanta hazırlamakla başlar, bu da dalış donanımının büyük ya da küçük her kalemini gösteren kopntrol listesinde bulunanlar demektir. kontrol listesi, gereksineceğiniz herşeyi götürmeyi hatırlamanızı sağlar. Listenin üstünden gitmek, size, eskimiş ve yıpranmış olanları görme fırsatı verir.

2) Çantalarını, her seferinde aynı şekilde hazırlarlar.
Kontrol listeniz size, yalnızca O-halkası yağını götürmenizi hatırlatmaz, onu küçük yeşil çantanın dış cebine koymanızı da söyler. Her şeyi aynı biçimde yapmak, yanlış yere konmuş ya da unutulmuş ekipman sayısını azaltır ve daha az hata yaptırır.` Sırayla yapılan işlemler, özgüven yaratır, oysa son dakika ` buralardaydı biliyorum` hali ise stres ve endişe yaratır, siz de bu sıkıntıyı su altına taşırsınız.

3) Sıcak tutacak giysiler giyerler.
Ne kadar ısı koruması gerektiğine karar verirken, deneyimli dalıcılar, yalnızca suyun derecesine değil, daha önceki dalışlarda nekadar üşüdükleri ve su üstünde kalma süresi gibi faktörlere de hesaba katarlar. Soğuktan çok fazla korunma konusunda yanılmazlar ya, yanılsalar da bilirler ki, sıcak denizde bile, daha üşüdüğünü hissedemeden, `sessiz` denilen hipotermi, yorgunluğu, beyin durgunluğunu, dekompresyon hastalığına yakalanma olasılığını arttırma nedenidir. Yine bilirler ki, çok sıcak gelirse, bir fermuarı açarak serinleyebilirler. Profesyoneller, daha iyi giyimli olmak için kat kat giyinirler, değiştirilip birleştirilebilen kuru elbise iç giysilerini tercih ederler, ıslak elbiselerlere de kapşonlu yelek ve değişik kalınlıklarda eldivenler eklerler.

4) Korkmadan sorarlar.
Yeni bir yerde dalış yapılacağında, en deneyimli dalıcılar, sormaktan en az çekinenlerdir. Çünkü, kendilerini diğerlerine kanıtlama ihtiyacının ötesine geçmişlerdir ve riskleri soğukkanlılıkla alırlar poz yaparak değil. Yöreyi tanıyan dalıcılara beklenmeyen tehlikeleri sorarlar ve partnerlerinden de ne şekilde dalmayı planladıklarını öğrenmek isterler.Kendilerin e de, o gün o dalışı gerçekten yapmak isteyip istemediklerini sorarlar. Hiç kimse dalınacak her yerde dalış yapmış olamaz. Bu nedenle, kendinizi zorlamak istemezseniz, bunu belirtmekten çekinmeyin, `bugün günümde değilim` ya da `burada önce kolay bir dalış yapıp kendimi rahat hissedebilecek miyim, bir bakayım` diyebilmelisiniz.

5) Partnerlerini kontrol ederler.
Profesyoneller, dalış günü, birbirlerini gördükleri an kontrol etmeye başlarlar. Konuşmak için her fırsatı değerlendirir beden diline dikkat eder böylelikle partnerin sağlığı ve morali hakkında karar verebilirler. Dalıştan önce ne kadar çok iletişim kurulursa, partner korku ve sorunlarını o kadar çok dile getirebilecektir.

6) Nabızlarını kontrol ederler.
YMCA Scuba Programı Müdürü Tee Clark, dalışa ne kadar hazır olduğunu görmek için, dalıştan çok önceden başlayıp kalbinin atış hızını kontrol eder. `Kalbimin çarpma hızına bakarak, ateşimin mi yükseldiğini, susuzluktan kurumak üzere mi olduğumu, sinirli mi yoksa çok mu yorgun olduğumu belirleyebilirim. Nabzımın normalin üstünde attığını farkettiğimde, serinleyebilir, su içebilir, oturabilir ya da rahatlatıcı nefes tekniklerini kullanabilirim` diyor.


7) Akıntıyı kontrol ederler.
Deneyimli dalıcılar, saatte 1.5 kilometre hızla gelen akıntıya karşı saatte 1 kilometre hızla ilerleyebilmek için aynı akıntının arkadan gelmesine oranla üç kat daha fazla enerji harcandığınıbilir. Dalışa, akıntıya karşı yüzerek başlarlar böylece yorulmuş durumdayken akıntıyla geri dönebilirler.

8) Suya girmeden önce malzemelerini kontrol ederler.
Profesyoneller, suya girmeden önce dalış bilgisayarları nı açıp enstrumanları n gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını kontrol eder. Sualtı basınç göstergesi olanlar, regülatörden bir-iki nefes alarak göstergenin çalışmasını kontroleder. İbre düşmemeli ve oynamamalıdır. Farkedilecek olan bozukluk, su altına oranla, teknede daha kolay halledilecektir.

9) BC`lerini kontrol ederler.
BC hava kaçırıyor mu? Her ne kadar gezi öncesi toplanırken tüm bunlar kontrol edilmiş bile olsa, bilirler ki beklenmedik şeyler başa gelebilir. 10 Kilo`luk kurşun ve çelik tüpü kuşanmış olarak suya atlamadan önce, tekrar kontrol ederler.

10) Ağırlıkların kolayca atılabilirliğini tekrar kontrol ederler.
Dalıcılar, ağırlıkları o kadar az bırakma gereksinimi duyarlar ki kolayca bırakılır olup olmadığına bakmayı unuturlar. Ancak çok deneyimli dalıcılar, daha evvelce ağırlık atma gereği duydukları bir durumla karşılaşmış olduklarından, bunun ne kadar önemli olduğunu hatırlarlar.

11) Maskelerinin buğulanmasını önlerler.
Deneyimli dalıcılar (yeni başlıyanların aksine) bunu hiç unutmaz. Bilirler ki su altında nefes alabilmekten sonra en önemli şey görmektir.

12) Regülatör ayarını değiştirirler.
Scubalab`den Jon Hardy, suya atladığında hava boşa akmasın diye, ikinci kademesinin ayarını değiştirir. Dalmadan önce tekrar ayarlar.

13) Kulak açmaya önceden başlarlar.
Deneyimli dalıcılar, burunlarından hava verip kulaklarına fazla basınç uygulamakla östaki borularını suya dalmadan önce açarlar. Aşağı inerken, aldıkları her nefesle kulak açmaya devam eder, böylece kulak sıkışmasının önüne geçmiş olurlar.

14) Bir kontrol listesi daha yaparlar.
Deneyimli dalıcılar, dalışlar arasında bir kontrol listesi daha hazırlarlar. Bu, gezi bittiğinde yapılacaklar listesidir; kopan kayışların, sıkan aksesuarın ve onarımı gereken donanımın listesi. Bilirler ki, kayda geçmezse, en sıkıntılı anların anısı ve en ciddi yeminler, eve dönerken unutulacaklardı r.

15) Onarımları yaparlar.
Deneyimli dalıcılar eve geldiklerinde, malzemeyi kaldırmadan önce, anılar henüz canlıyken, kararlılıkları varken ve can sıkan parça ellerinin altındayken, gerekli onarımı yaparlar.

Yazı : John Francis, Rodale`s Scuba Diving Magazine
Çeviren : Cemile Şaylan

MOD_SPWEATHER_ERROR_MAKESURE_FOPEN_OR_LCOATION MOD_SPWEATHER_ERROR_LOCATION_ERROR MOD_SPWEATHER_ERROR_PLATFORM_OPENWEATHERMAP

Ulaşım

İBRİCE LİMANI
Mecidiye - Keşan/EDİRNE

Engin GÜRFİLİZ

0532 425 8363
engingurfiliz@gmail.com


Eylem GÜREL

0532 310 0710
arha1974@gmail.com         

Deniz Canlıları