Yanlışlar ve Doğrular



1. Maskenin sürekli su alması kişisel hatadır. Maskenizi satın alırken yüzünüze uygun olduğunu test etmemiş olabilirsiniz, maske eteği ile yüzünüz arasında saç kılı gibi yabancı bir madde olabilir, maske kayışı çok sıkı veya çok gevşek olabilir. Doğrusu maske satın alırken yüzünüze uygunluğunu test etmeniz, her dalış öncesinde maskenizi kuşandığınızda ise, maske eteği ile yüzünüz arasında yabancı madde olmadığından emin olmanızdır.Tabii kayışınızı ne çok ne de az sıkı olmalıdır.

2. Maskeyi alnınıza yerleştirmek. Bilindiği gibi bu sizin tehlikede olduğunuz anlamına gelir. Dalış liderinizin yanlış anlamasına veya maskenizi bir dalgaya kurban vermeye imkan vermemek için doğrusu maskenizi boynunuza indirmenizdir.

3. Paletlerinizle teknede veya uzun mesafe yürümek. Kıyı dalışında denge yeleğini şişirip yüzerlik sağlayıncaya kadar paletsiz suya girip daha sonra paletlerinizi giymeniz doğru olacaktır. Teknede her şey kuşanıldıktan sonra atlama öncesi paletleri ayaklarınıza giymelisiniz. Doğrusu paletlerle hiç yürümemeli mecbur kalındığında ise çok kısa mesafe ve geri geri yürümeyi denemelidir.

4. Buddy check yapmadan suya girmek. Muhtemelen buddy check yapmanın önemini herhangi bir buddy check yapmadan suya girişinizde mesela ağırlık kemerinizin üzerinizde olmadığını anladığınızda kavrayacaksını z. Doğrusu her dalış öncesi buddy check yaparak dalış eşinizin ve sizin eksiklerinizi suya girmeden tamamlamanızdı r.

5. Suya atladığınızda refleks olarak dalış amirine ok işareti vermek. Doğrusu kendi üzerinizde bir check yapıp her şeyin yerli yerinde olduğundan emin olduktan sonra dalış amirine ok işareti vermenizdir.

6. Çok az veya çok fazla ağırlıkla suya girmek. Böyle bir durumla karşılaşmamak için dalış serinizin ilk dalışını ağırlık kontrolü yapmaya feda edebilirsiniz. Doğrusu dalış öncesi 50 barlık bir tüp kullanarak 3-5 metrelerde ağırlığınızın uygun olduğunu test etmenizdir. Böylece dalışınızın sonunda emniyet dekompresyonu beklemesinde ağırlığınızın yeterli olacağını önceden garantiye alabilirisiniz.

7. Yüzeyde denge yeleğini çok az veya çok fazla şişirmek. Denge yeleğinizi az şişirdiğinizde su yüzeyinde kalmak için çok fazla enerji harcarsınız, çok şişirdiğinizde ise çok fazla sürüklenirsiniz. Hatta sırttan şişme bir denge yeleğiniz yoksa çok şişirerek nefes almakta zorlanırsınız da. Doğrusu denge yeleğinizi yarım şişirdiğinizde sorunsuz olarak su yüzeyinde kalmanızdır. Eğer yanınıza büyük fener, kamera gibi çok fazla malzeme ile dalacaksanız mutlaka daha büyük kaldırma kapasiteli denge yeleği kullanmalısınız. Bu durumda gene yarım şişirilmiş halde sorunsuz olarak su yüzünde kalabilirsiniz.

8. Kulak eşitlemekte geç kalmak. Kulak eşitlemesi yapmak için kulağınızda ağrı hissetmeyi beklerseniz, geç kalmışsınız demektir. Çoğu kez ağrı hissedildiğinde yükselip basıncı düşürmeden kulak eşitlemesi mümkün olmaz. Doğrusu kafanızı suya sokar sokmaz sürekli kulak eşitlemeye çalışmaktır.


9. Dalış eğitmeninin ve dalış liderlerinin talimatlarına uymamak. Dalış eğitmenleri ve dalış liderleri daldırdığı guruba güvenli ve keyifli dalışlar yaptırmakla görevlidirler. Hemen herkesin bu görevi yaparken geliştirdiği birbirinden farklı yöntem ve sistemler de vardır. Onların talimatlarına uymayarak sadece kendi güvenliğinizi değil, grupta bulunan diğer balıkadamların da güvenliğini ihlal edersiniz. Doğrusu dalış eğitmen ve liderlerinin talimatlarına koşulsuz olarak uymaktır.


10. Denge yeleğinin inflatörü ile çok fazla uğraşmak. Denge yeleğinize gönderilen hava hemen tepki vermez keza boşalttığınız havaya da hemen tepki gelmez. Şişirirken de boşaltırken de, tepkiyi almadan denge yeleğinizi şişirmeye veya boşaltmaya devam ederek istenmeyecek kadar yükselmeniz veya alçalmanız mümkündür. Doğrusu denge yeleğinizi makul aralıklarla şişirip, boşaltmayı alışkanlık haline getirip yukarı çıkma veya aşağı inme hızınızı makul seviyede tutmanızdır.


11. Dalış eşinden uzaklaşmak. Dalış eşinizin sorumluluğunu dalış süresince duymalısınız. Ondan uzaklaşarak hazırlıklı olmadığınız bir problemi birlikte yaşamaya davetiye çıkarırsınız. Doğrusu dalış eşinizden hiçbir zaman risk alacak kadar uzaklaşmamalısı nız.

12. Yanınızda kesici bir alet olmadan dalmak. Herhangi bir unutulmuş misina veya balıkçı ağına takılarak kendi güvenliğinizi tehlikeye sokmamak için doğrusu bu tür materyale çok yakın yüzmemektir. Ama böyle bir riski tamamen yok etmek için doğrusu yanınızda küçük bir bıçak, makas gibi bir kesici olmadan dalmamanızdır.

13. Konsolu yeterli sıklıkta izlememek. Manometre ve derinlik göstergenizi yeterli sıklıkta izlemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Bunu başaramıyorsanı z her an dalış derinliğinizi ihlal etmek, tüpteki havanın bitmesi gibi bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Doğrusu makul sıklıkta derinlik ve basınç göstergenize göz atmanızdır. Tecrübeli dalış eşleri belli aralıklarla tüpteki havalarını birbirlerine işaretle bildirirler ve tabii her şeyin yolunda olduğuna dair ok işaretiyle birlikte.

14. Ağırlık kemerinizin uzun olan ucunu üzerinizde bir yere sarmak. Bu ağırlık kemerinin ucunun sallanarak oraya buraya takılmasını gerçekten önler ancak ihtiyaç duyduğunuzda ağırlık kemerini atmanız zor olacaktır. Doğrusu ağırlık kemerinin çok fazla uzun bir uca sahip olmamasıdır.


15. Ağırlık kemerini zamanında atmamak. Birçok ölümlü dalış kazası ağırlık kemerini zamanında atamamaktan kaynaklıdır. Yukarıya çıkmaya zorlandığınızda ağırlık kemerinden hemen kurtulmalısınız. Emboli veya pnömatoraks riskini göze alarak yüzeye yönelmek dipte kalmaktan daha iyidir. Zaten balıkadam eğitiminin bir parçası olan serbest çıkış böyle haller içindir. Doğrusu ağırlık kemerini zamanında atmaktan çekinmemelisiniz.

16. Emniyet dekompresyonu beklemesi yapmadan sudan çıkmak. Hiçbir dalış tablosu yada dalış bilgisayarı dekompresyon hastalığına yakalanmayacağı nızı garanti edemez. Çoğu dekompresyon hastalığı tablo veya bilgisayara mutlak itaat edilen dalışlarda gerçekleşmiştir. Doğrusu her dalış sonunda sudan çıkmadan emniyet dekompresyonu beklemesi yapmaktır.

17. Planlanan noktada sudan çıkmamak. Eğer dalış eşinizde veya siz 50 barlık rezerv hava basıncına ulaşmışsanız hemen yüzeye çıkmalısınız. Tekne altından veya daldığım yerden çıkmalıyım fikri aptalca bir risk almaktır. Tekne altından veya daldığınız yerden çıkmak hele hele 50 barlık bir tüple dalış güvenliğini oldukça büyük riske atacaktır. Doğrusu rezerv havaya ulaşılmış ise, kayboldu iseniz veya farklı bir problem varsa vakit kaybetmeden yüzeye çıkmaktır.

18. Dalgalı denizde uzun süreli beklemelerde snorkel kullanmak. Uzun süre beklemelerde snorkel kullanmak bazen uygun olmayabilir. Özellikle dalganın etkili olduğu bölgede uzun süreli beklemelerde regülatörden solumak veya sırtüstü yatar pozisyonda solumak daha konforlu olabilir. Doğrusu dalgalı denizde regülatörden soluma yapmaktır.

19. Dizleri kırarak yapılan palet vuruşu. Palet vuruşunuzu bacaktan dizleri kırmadan yapmalısınız bu sizi gereksiz enerji harcamaktan koruyacaktır. Doğrusu kalçadan dizleri kırmadan yapılan palet vuruşlarıyla ilerlemektir.

20. Havam erken bitecek ve rezil olacağım. Herkesin hava tüketiminin birbirinden farklı olması doğaldır. Özellikle başlangıç tecrübesinde hava tüketimi gerçekten fazladır, istisnalar çok azdır. Ancak bu bir ayıp değildir. Yeterince tecrübe kazandığınızda düzelecektir. Havası erken biten kişinin diğerlerine rahatsızlık vermesi de doğaldır ancak her balıkadam belli bir süreçte fazla hava tüketir, ayıplanmamalıdı r. Doğrusu havam erken bitecek korkusuna kapılmadan dalışlar yapmaktır. Duygusu bile heyecan yaratıp tüketimi artıracaktır.

21. Havası biten balıkadamın dalış eşinin ahtapotunu kullanarak dalışa devam etmesi. Bu kabul edilebilir bir risk değildir. Hemen hemen her dalış disiplininde doğrusu havası biten balıkadamın dalış eşinin ahtapotundan çimlenerek uygun çıkış hızı ile dalış eşi ile birlikte dalışı sonlandırmasıdı r.
İyi dalışlar…
 
 
 
Alıntı: Mehmet  AVADAN
            CMAS 2* EĞİTMEN

SP_WEATHER_OVERCAST_CLOUDS

11.97SP_WEATHER_C

İbrice

SP_WEATHER_OVERCAST_CLOUDS
SP_WEATHER_HUMIDITY: SP_8SP_3%
SP_WEATHER_WIND: NSP_WEATHER_ATSP_5.SP_5SP_8 SP_WEATHER_WIND_SPEED_UNIT_MS