Akıntı Dalışı

Dalışınızı kuvvetli bir akıntı içerisine girmekten kaçınacak şekilde planladınız. Akıntı yön değiştirdi, şimdi ne yapacaksınız?

Daha çok kalçadan palet vurun, dizleri kırmayın.

Vuruşlarınız mümkün olduğu kadar küçük olsun böylece paletler vücudunuzun ekseninde devam eder durumda olur. Geniş vuruşlar daha fazla direnç yaratır ve daha az etkilidir.

Paletleriniz tamamen suyun içerisinde olsun, havayı tekmelemek enerjinizi boşa harcatır. Yüzeyde sırtüstü yüzün. Veya 15 feet derinden yüzmeyi deneyin.

Hızınızı ayarlayın. Bu bir dayanıklılık hadisesidir, hız değil, bu yüzden azami hızınızı kullanmayın. Gazınızı bitirmeden, soluma hızınızı gözleyin ve düşürün.
 
Dalış eşinizle uyumlu olun.

Yatay olun. Suyun içerisinde, mümkün olan en küçük delikten geçmek istiyorsunuz. Yüzerliğinizi dikkatle ayarlayın, böylece yükselirken palet vurmazsınız. Yüzeyde, sırtüstü palet vuruyorsanız, poponuzun batmasına izin vermeyin.
Kollarınızı ve bacaklarınızı sürükleyin. Onlar tamamen iki yanınızda olsun. Bu durumda kollarınızla hafif vuruşlar, ek bir itme sağlar ve enerjinize destek olur.

Aksesuarlarını zı vücudunuza yakın tutun. Konsollar ve aksesuarlar olabildiğince yakın tutulmalıdır ve böylece vücudunuzun akışı onları bir nebze saklar. Mesela fotoğraf makinesi size yakın ve geniş yüzeyi gidiş yönünüze parallel tutulmalıdır.

Fazla ağırlığı azaltın. Eğer yüzmeniz giderek zorlaşıyorsa, en iyisi oyun torbanızı hafifletmektir. Bu gerçekten zordur, ağırlığınızı atın. Hayati tehdit oluşturuyorsa, Nikonos’unuza “güle güle” deyin. Hacim ve ağırlık, her ikisi de direnç demektir.

Hala ilerleyemiyorsanı z?

Akıntıdan çıkın. Akıntının her tarafta aynı güçte olması nadirdir. Genellikle yüzeyde, burun civarında ve dar geçitlerde güçlüdür. Akıntıya dik yüzerek güçlü kısımdan çıkın veya dibe gidin.

El ele verin. Eğer akıntı çok güçlüyse, dip boyunca kendinizi çekmek için kayalara, ölü mercanlara, vs. tutunun veya bıçağınızı kuma saplayıp ondan destek alın.

Karaya çıkın. Tüm çabalar sonuçsuz kaldığında, dalga ve kayaların zarar vermemesine dikkat ederek, en yakın kıyıya doğru akıntıya dik yüzerek sudan çıkın. Zarar yönünden riskiniz az olacak ve karada bulunma şansınız suda olmanıza oranla daha yüksek olacaktır.

Yazı: John Francis
Çeviren: Mehmet AVADAN
Kaynak: Scuba Diving Magazine, Mart 2001

MOD_SPWEATHER_ERROR_MAKESURE_FOPEN_OR_LCOATION MOD_SPWEATHER_ERROR_LOCATION_ERROR MOD_SPWEATHER_ERROR_PLATFORM_OPENWEATHERMAP

Ulaşım

İBRİCE LİMANI
Mecidiye - Keşan/EDİRNE

Engin GÜRFİLİZ

0532 425 8363
engingurfiliz@gmail.com


Eylem GÜREL

0532 310 0710
arha1974@gmail.com         

Deniz Canlıları